Blog

5+1 lakberendezési hiba, melyeket ne kövess el

Ha magad szeretnéd megoldani az otthonod szépítését, érdemes néhány fontos dologra figyelned, hogy ne kövess el olyan lakberendezési hibákat, melyektől az az érzésed támad, hogy valami „zavar van az erőben”.

Az étkezőben az asztalt világítsd meg, ne a mennyezetet

Kereskedelmi forgalomban szebbnél szebb dizájn lámpák kaphatók, ezek nagyon dekoratívak, de nem mindegy, hová kerülnek. Minden funkcióhoz a megfelelő lámpát válasszuk, így az étkező asztal fölé is. Ide olyan világító test a leg megfelelőbb, amely lefelé világít, azaz pontosan az asztalt világítja meg (2. kép). Ugyanis, a felfelé világító lámpák (1. kép) szétszórják a fényt, így ami az asztalnál történik, nem kap hangsúlyt és persze látni sem fogunk megfelelően. Ha a lámpád lefelé világító, attól fogva mindegy, hogy az kerek, szögletes, egy- vagy több burával szerelt. A lényeg, hogy a forma-, a szín- és az anyagválasztás a berendezés stílusához igazodjon.


A kandeláber típusú lámpa nagyon dekoratív, de funkcióját tekintve nem ide való.

  
Helyes megvilágítás választása az étkezőasztal fölé.

 

A szőnyeg kellemes dekorelem legyen, ne akadály

Sokszor látok olyan képeket, amin az étkező nagyon szépen, stílusosan van berendezve, viszont használati értékéből elvesz az, hogy az asztal és a székek alatti szőnyeg túl kicsi. Szinte látom, ahogy a székek ki- és be húzásakor a szőnyegbe folyton beleakadnak, botladoznak. Gondold végig, hogy kell-e egyáltalán ide a szőnyeg. Amennyiben fontos számodra, akkor olyan méretűt válassz, amin kényelmesen elfér az asztal és a székek. Hidd el, sok bosszúságtól óvod meg magad és a vendégeidet is.


Túl kicsi szőnyeg, ami akadályozza a székek kényelmes kihúzását, betolását.


Megfelelő méretű szőnyeg választása az étkezőbútor alá.

 

A nappali szőnyegével ne képezz önálló szigetet

A szőnyeg kérdés a nappaliban sem elhanyagolható. Az alábbi képeken láthatsz olyat, ahol a szőnyeg túl kicsi, gyakorlatilag nem sok haszna van, csak esztétikai szempontokat szolgál. Tudni kell, hogy a nappali bútorait célszerű akkora szőnyegre helyezni, hogy legalább a kanapé és a fotel elülső lába a szőnyegen legyen. Itt ugyanis a szőnyegnek összekötő szerepe van a bútorok között. Továbbá a szoba is sokkal tágasabbnak hat, egy nagyobb szőnyeg láttán.

 

Itt túl kicsi a szőnyeg, szigetként ékelődik a bútorok közé.

A megfelelő méretű szőnyeg összeköti a nappali bútorait és kényelmes, hívogató térként mutatja be a nappali pihenő részét.

 

Függöny és karnis elhelyezése

A függönyöket sok hasznos tulajdonságuk miatt szeretjük, ilyenek például az árnyékolás, hőszigetelés, dekorálás. Azonban, ha a dekor funkciót elszúrod, az egész szoba hangulatát agyoncsaphatod vele. Hogyan? A függöny egy függőleges állású elem a helyiségben, ez által a helyiséget nyújtja felfelé. Ha nem használod ki az ablak fölött lévő teret, és alacsonyra teszed a karnist, akkor a függöny olyan hatást kelt, mintha a szobád alacsonyabb lenne a valósnál. Ellenkező esetben természetesen optikailag feljebb helyezi majd a plafont. Ez utóbbi a térérzet szempontjából mindenképp előnyösebb.

Látható, mennyivel magasabbnak hat a jobb oldali képen a szoba, pedig csak a függöny elhelyezése változott.

 

A szabadon álló kádnak szüksége van a térre

A szabadon álló kád lehet nagyon szép és elegáns, ha olyan térbe kerül, ahol érvényesülhet. Ezeket a kádakat – valljuk be őszintén – nem a 10-12 m2-es fürdőszobákba találták ki. Ha ezt a kádat egy kis helyre beszorítod, nem csak a látvány lesz katasztrofális, de sok bosszúságot is fog okozni, hiszen nem tudod majd megfelelően megoldani a takarítást körülötte. Ezt a kádat minimum három oldalról körbejárhatóan kell elhelyezni. Alább láthatod a különbséget.

Soha ne helyezz el így szabadon álló kádat.

Ekkora térben már kényelmesen használható és érvényesül is az ilyen típusú kád.

 

Fekete csapok és zuhanyfülke

Nagy kedvencem a vintage- és az ipari stílus. Ezekbe rendkívüli módon illenek a fekete csapok és a fekete szegélyű zuhanyfülkék, mindez fával kombinálva brilliánsan néz ki. Ajánlani azonban csak akkor szoktam, ha a háztartás vízlágyítóval van szerelve. Ugyanis, a kemény víz a krómos felületen is hamar nyomot hagy, nem kis munkát adva a háziasszonynak. Gondoljuk végig, hogy milyen brutálisan mutat ugyanez a fekete szaniteren.

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/andreanmetinkkn/mistakes/

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/08/17/51-lakberendezesi-hiba-melyeket-ne-kovess-el/

Megosztás