Blog

Függöny - az otthon Jolly Jokere

Megoszlanak a vélemények a függönyöket illetően. Van, aki el sem tudja az ablakot képzelni nélküle és van, aki nem szereti a függönyt. De ne menjünk el csak úgy egy olyan dekorációs elem mellett, ami jelentős felületet foglal el a szobában. Bizony, nagy befolyással lehet a szobánk hangulatára.

Lássuk, milyen sokoldalú ez a textília, amit egyszerűen csak függönynek hívunk. Mire érdemes figyelni a méretének-, anyagának-, színének- és mintázatának kiválasztásakor?

Otthonunk berendezésében fontos szerep jut a textíliáknak, puhítják a teret, színükkel, mintázatukkal dekorálnak. Korábbi blogomban a szőnyegekről írtam, most menjünk kicsit feljebb az ablakokra.

Teljes árnyékolás és hőszigetelő tulajdonság

Ha a közelmúlt (nyár van) 35-40 ℃-os hőségre gondolok, akkor a függöny legfontosabb szerepét az árnyékolás adja, hiszen jól funkcionál nem csak a fény, hanem a hő kizárásában is. Ha nincs az ablakon redőny vagy spaletta, ami ezt megtenné, akkor alkalmazhatunk Black-out függönyt, mely speciális szövéstechnikával készül. Titka, hogy két textilréteg közé egy harmadik, fekete réteget szőnek, ezáltal válik olyan sűrűvé, hogy akár a fény 100%-át kiszűrve a redőnyt is képes helyettesíteni. Természetesen nem csak kint tudja tartani a meleget, hanem a téli hőszigetelést javítva az ablakoknál létrejövő hőveszteséget is csökkenti.

Intimitás és dekoráció

Nem csak a fény és a meleg ellen védekezünk a függönyök segítségével. A lakásunk intimitása is legalább ilyen fontos. A kíváncsi szemek ellen a fényáteresztő függönyök kitűnően védenek e mellett redőzetükkel megtörik a beszüremlő fényt, így hoznak létre ún. fénykontraszt hatást.

A hagyományos szövésű árnyékolók szín és mintaválasztéka végtelen. A nagy mintázat nagy terekbe illik, az apróbb pedig fordítva. A színek választásánál igazodjunk a szobában uralkodó színekhez, a függöny lehet azok kiegészítő színe (tónusában, telítettségében eltérő) vagy kontrasztja (sötét-világos, komplementer, hideg-meleg, stb.).

Mintázat és anyag szempontjából a függönyök igen változatosak lehetnek. A berendezés stílusától függ, hogy melyiket érdemes választani.

A mintázat nélküli függönyök bármely stílusba könnyedén besimulnak, ezek a színükkel tűnnek ki. A mintás függönyökkel pedig feldobhatunk egy olyan unalmasnak tűnő teret, ahol a szemünket nem kényezteti a különböző felületek játékos változatossága.

A forma is dekorál

A hagyományos, azaz a teljes ablakfelületet takaró függönyökhöz társíthatunk portier függönyt, ami két részből áll, egyrészt az oldalszárnyakból, másrészt a függönyfejből. Ezek színes mintázat nélküliek, vagy mintásak is lehetnek.

Ha csak a két oldalra szeretnénk dekorációt, akkor ún. függönysálat választunk, ami úgy keretezi ablakunkat, mint sál a nyakunkat.

Legyünk figyelemmel arra, hogy a portier és a függönysál - határozott keretet adnak – szűkíteni fogják az ablakot. Ha a belmagasság alacsony inkább függönysálat alkalmazzuk. Ez olyan hatást kelt majd, mintha a mennyezetet felfelé tolná.

Portier függöny

 

A római roló az egyik kedvencem. Függőlegesen húzzuk fel a vízszintes hólokba lapolt függönyt. A lapolást a bele varrt vékony pálcák teszik lehetővé. Nem kell hozzá sok anyag, gyakorlatilag csak az ablak széle-hossza. Ez szépen megvarrva és egy felhúzó szerkezettel kiegészítve különleges darabként díszíti az ablakot. Ha kihagyjuk belőle a pálcákat, akkor felhúzáskor lágy esésű redők képződnek.

Sarokablakban elhelyezett római roló

Római roló dekorszegéllyel

A spagetti függöny leginkább dekorációra vagy térelválasztásra használatos.

A pliszé harmonika formájúra vasalt textil. Vékony, papír hatású. Az ablakra van rögzítve és a két oldalán futó feszítő szálon tudjuk fel vagy lefelé tolni.

 

 

A szalagfüggönyöket leginkább irodákban látunk, de a minimál stílusú belső terekben is szívesen alkalmazzák. Nagyobb ablakfelületeknél a lapfüggöny változata modern és elegáns hatást kölcsönöz.

A vitrázs vagy táblafüggöny régóta divatban lévő, részben takaró függöny. Leginkább a konyhaablak díszítő eleme. Akkor használjuk, ha csak kis mértékben szeretnénk takarást az ablakra. Vagy a karnis és függöny kombináció akadályt képez, vagy nincs is lehetőség karnis felhelyezésére.

 

A roló régi és jól bevált darab. Ajánlom azoknak, akik valóban ezek után sem szeretik a függönyöket vagy a minimalista dizájn miatt nem is illene a helyiségbe egyik fajtája sem. A roló szinte észrevétlen mégis kiválóan árnyékol. Készülhet mintás vagy minta nélküli anyagból. Minden helyiségbe ajánlom, akár egyedüli, akár kiegészítő árnyékolónak a dekor mellé.

A méret megválasztása

A hagyományos, teljes ablakot takaró függönyök esetében az ablak szélességének legalább másfélszeresét kell számolni. Persze ez attól is függ, hogy ki mennyire szereti a sűrű redőzést a függönyön.

Függönysál esetén nem kell a teljes ablak szélességét számítanunk, hiszen csak egy keskeny dekorációs csík lesz az ablak szélén.

A hossz legyen földig érő (2 cm-rel a padló fölött!), ha ez nem képez majd akadályt. Ha gázkonvektor fölött van a függöny, akkor csak a parapet alá lógjon, a gyulladásveszély miatt. Lapradiátor esetében nem kell az előzőtől tartanunk.

Egy kis optikai tuning

Alacsony belmagasságnál vigyük minél magasabbra a függöny tetejét, ez felfelé nyújtani fogja a szobát. Ha lehetőségünk van rá, akkor a rögzítést rejtsük álmennyezet alá, hogy a karnis ne adjon vízszintes kontrasztot.

Széles ablakot szűkebbnek láttathatunk, ha a két szélére sötétítő dekort teszünk, erősebb a hatás, ha kontrasztot is alkalmazunk a színben. Ez függőleges irányba is mozdít a látványon.

Képek forrása: Pinterest

Megosztás