Blog

A hangulatos fehér otthonért

 

Szereted a fehér színt, de félsz alkalmazni az otthonodban? Most megmutatom, hogyan alakíthatsz ki gyönyörű fehér belsőt úgy, hogy ne teremts kórházi hangulatot.

A fehér színnek szüksége van a "társaságra"

A fehér semleges hátteret ad a hangsúlyozni kívánt daraboknak, kinyitja a teret, szórja a fényt és társítható bármilyen másik színnel. Sokan sterilnek, jellegtelennek látják a fehéret, ha nagyobb mennyiségben jelenik meg a szemük előtt. Ez akkor igaz, ha nem megfelelő a körítés.

A fehér színről azonnal a tisztaság, steril környezet jut eszünkbe. Ezt a sterilitást megtörhetjük különböző színes kiegészítőkkel, ízlésedtől függő színekkel és mennyiségben. Tehetsz hozzá lágy pasztellszíneket, ezzel is a kifinomult eleganciát fogod erősíteni. Ha élénkebb színeket választasz kiegészítőként, az fiatalos lendületet ad majd az összhanghoz.

Mely stílusok kedvelik leginkább?

A fehéret bármely stílusba beviheted, semleges hátteret ad a különböző elképzeléseknek, formavilágnak. Nagyobb felületeken jelenik meg a klasszikus stílusban, a minimálban és a shabby chic-nél, de találkozunk vele az eklektikában is.
A minimálról tudjuk, hogy kevés színt használ, szereti a fehéret nagy tömegben alkalmazni, de itt is társul hozzá a bézs, a szürke, vagy a fekete. Kiegészülhet még fém színekkel vagy a természetes fával.

 

A shabby chic teljesen más körítéssel használja a fehéret. Túlnyomó rész fehér, kevés pasztellel (rózsaszín, kék, zöld), sok természetes vagy színre festett és visszacsiszolt fával.

Fehér a naturális színek- és anyagok társaságában

A leg természetesebb összhangot akkor éred el, ha a fehér "tömeghez" mindig teszel valami természetes anyagot. Legyen az fa, gyékény, zöld növények, természetes anyagból készült textília. Használj például szőtteseket, kötött takarókat, rongyszőnyeget, ezek mind természetes szépségüket adják a fehérhez.

Nagyon kedvelt ez a kombináció a skandináv berendezéseknél. A fát esetleg fehér bemosással kipróbálhatod, de a leginkább akkor érvényesül, ha meghagyod saját szépségében tündökölni.

A fa megjelenhet a padlón, egy-egy bútordarabon, vagy dísztárgyként is (pl. szobrok, tálak, lehántolt farönkök).

Kis helyekre különösen ajánlott a fehér szín használata, mert teljesen más térérzetet ad. A szűk terekbe - mint lentebb is látható - érdemes minden falat fehérre festeni. Így a tér kinyílik, világos lesz és bátran dekorálható kisebb-nagyobb elemekkel. Az alábbi képen szinte fel sem tűnik, hogy egy szűk közlekedőben járunk. Köszönhető ez a fehérnek.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/10/19/a-hangulatos-feher-otthonert/

Megosztás