Blog

A klasszikus mindig bejön

A klasszicizmus a XVIII. században fejlődött ki, leváltva a barokk és rokokó túldíszített korát. A klasszikus stílus az antik görög és római kultúrából merített. Formavilágát az egyszerűség, mérsékletesség, a kiegyensúlyozott és fegyelmezett nyugalom jellemezte.
A lakberendezésben napjainkban is tartja kivívott helyét, ahol a polgári elegancia és az előkelőség megjelenítője lett.

Klasszikus belső jellemzői

Tágas, nagy belmagasságú terekbe illik leginkább, ahol osztott fa ablakokat és ajtókat látunk. Jellemző a kristálycsillár és a fehérre vagy világos szürkére festett falak. Itt-ott felfedezhető a barokk hatása, a robusztusabb bútorokon, faragványokon. 

A falakon és a mennyezeten gyakori a stukkó díszítés. Az előterekben, a nappaliban vagy éppen a hálószobában nagy méretű, keretes tükröket találunk. A bútorok jellemzően faragott, antik stílusúak.

Kedvelt kiegészítő a csomózott vagy szőtt szőnyeg, a nagy ablakokon pedig portier függönyöket használ. A falak vagy falszakaszok sokszor tapétával vannak díszítve.

Színek és anyaghasználat

Egyaránt megtalálható a világos és a sötét tónusú összeállítás. A világos színvilág a visszafogottabb irányzat, itt a fehér árnyalatok pasztellszínekkel társulnak. A sötét tónusok erőteljesebb megjelenést kölcsönöznek, képviselői a bordó, a sötétkék, a sötétzöld, a barna árnyalatai, a fekete, mint jellemző kontrasztszín. Mindkét változatnál kedvelt a nemesfém színek használata is.

A mai klasszikus megjelenésben az egyenes vonalvezetésű bútorok is jól megférnek a falberakások és kristálycsillárok társaságában.

Egy klasszikus enteriőrben természetes és nemes anyagokat használnak. A bútorok fából készülnek, a kárpitok anyaga pedig jellemzően bőr. További kedvelt anyagok a bársony, damaszt és brokát. A padlón nagy márványlapokat látunk, illetve gránit burkolatot, de gyakori a fa (esetleg intarziás) parketta.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/11/04/a-klasszikus-mindig-bejon/

Megosztás