Blog

Bohém stílus – a színek és minták kavalkádja

Kevés olyan stílus létezik, ami annyira mentes a kötöttségektől, mint a bohém. A 70-es évek hippy mozgalma is ihletet merített a szabadság ezen megjelenéséből.

Nézzünk a főbb jellemzőket

Bátor színhasználat, természetes anyagok megjelenése, gyakran szőtt, horgolt matériák, folklorisztikus motívumok, funkciójukban újraértelmezett használati tárgyak jellemzik a boho chic, vagy másik nevén etnó stílust.

Patchwork hatás érvényesül a belső tér díszítésében, mint egy ágytakaró mozaikjai találkoznak a különféle stílusok színei és formái. Zsúfolt, kissé túldimenzionált eklektika jellemzi. Szabad szellemű az, aki ebben rendezi be a környezetét.

A mintázat változatos, kezdve az amerikai indián motívumokkal, és folytatva a keleti mintázatokkal.

Sok-sok színes textil jelenik meg a belső térben, a horgolt csipkemintától a geometrikus formákig egyaránt. Szereti a fa bútorokat, melyek a retrótól a robosztus megjelenésig egytől egyik kedvelt darabok.

Ne botránkozzunk meg a színvilágon, amit a bohém stílus képvisel, az élénk piros, a narancs, a kék és zöld kombinációja, illetve a lila és szürke is megjelenhet egy térben egyszerre.

 

A padlót mintás cementlap, vagy hajópadló borítja. A helyiségeket ideiglenes térelválasztók, függönyök határolják. Nem idegen tőle a gyöngyös függöny az ajtókon és a spagettifüggöny az ablakon. A díszítésben megjelennek az álomfogók, szélcsengők, népi kerámiák, girlandok.

A sokféle mintázat mellett a falakat inkább fessük egy színűre, de a bontott tégla nyersen, vagy fehérre festve is beilleszthető.

 

A kisbútorok közt kedvelt darabok a hintaszék, vagy hintaágy, a függőágy, a babzsákfotel, és a puff.

 

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/andreanmetinkkn/bohemian/

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/09/11/bohem-stilus-a-szinek-es-mintak-kavalkadja/

Megosztás