Blog

Használd bátran a sötét és világos színek kontraszt hatását

 

Sokan félnek a sötét színek használatától a belső terekben, attól tartva, hogy nyomasztóan hatnak, vagy szűkíteni fogják a teret. Igen, ez könnyen megeshet, ha nem bánnak körültekintően a sötét színekkel. Viszont, ha megfelelő arányban és céltudatosan használod a sötét és világos színeket, akkor a kontraszt-hatással kiemelheted azt, amit jobban láttatni szeretnél.

A sötét színeket bátran megjelenítheted a falakon a padlón, a nyílászárókon vagy akár a mennyezeten is. Drámai hatásukkal karaktert, eleganciát kölcsönözhetsz a belső térnek. 

Fenti képen a sötét falszín és a szinte fekete padló mélységet ad a térnek és kiemeli a fehér ajtók klasszikus vonalait. Klasszikus terekben kifejezetten ajánlott ez a színpárosítás.

Itt az előző kép fordítottját látjuk, ami szintén drámai, viszont az ajtólap mintázata elárulja, hogy ez inkább egy vintage környezet részlete lehet, mint klasszikus belső.

Szintén drámai megjelenést látunk ebben a fürdőszoba részletben. A sötét kőburkolat és a fehér fal kontrasztja erősíti az Art Deco belsőt, a stílust a mosdó és a tükör formavilága jeleníti meg.

Ahogy fent látjuk, jól irányítható a fókusz az által, ha a fehér paszpartus képeket sötét háttér elé tesszük.

Itt újra azzal a hatással találkozunk, mint az első képen, ahol szinte "kiugrottak" a falból az ajtók. Ebben a nappaliban a kandalló, mint fókuszpont kapott hangsúlyt az által, hogy fehérre festették, a háttere pedig fekete színt kapott.
Megjegyzem, a berendezés így is gyönyörű, de a kanapénak - ízlésünktől függően - más színt is választhatunk. Akár fáradt sárga, vagy narancsos, illetve piros szín is tökéletes ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen a látvány. A meleg színekkel ellensúlyozzuk a hideg színek hatását.

Izgalmas megoldás ebben a vintage fürdőben, hogy a csempe fölött sötétkékre festették a falat. Egyáltalán nem nyomasztó, harmonizál a padló cementlapjával és ellensúlyt képez a fényes fehér metrócsempe valamint a fehér szanitereknek. A falon lévő képeket pedig kiemeli, így azok a fókuszba kerülnek.

Hogy ne csak a kékeket csodáljuk, hoztam ezt a zöld hátteret egy hálószobából. Együtt a természetes anyagokkal, mint a fa és a len nagyon kellemes hatása van. A hideg színek egyébként is nyugtatóan hatnak, így nagyon jó választás a hálószobába, a pihentető alvásért. A zöld és a fehér határvonalában elhelyezett polc jól mutat és egyben hasznos ötlet is.

Ebben a nappaliban a képek kiemelése és a tér mélyítése szembetűnő, amit a fekete (vagy sötétkék) és a fehér fal látványa nyújt számunkra.

A tükrök szinte világítanak a sötét háttérben. Egy világos hátteret magunk elé képzelve a tükrök már nem lennének ilyen érdekesek.

Kevés olyan előszobát látni, ami ilyen kedvesen fogadja a megérkezőt. A hideg kék és a természetes fa hatás, kiegészítve a virágokkal... Végtelenül egyszerű, szinte magad megcsinálod. Kell ennél több?

Újra a megnyugtató zöld és a jól kiemelt fehér hátterű képek. A Chesterfield kanapéval és az indusztriális dohányzóasztallal kellemes egyveleget képeznek.

Remélem sikerült eloszlatnom a sötét színekkel kapcsolatos ellenérzéseket. Arra vigyázz, hogy ne fesd telibe az egész szobát, gondoskodj a kontrasztról.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/10/10/hasznald-batran-a-sotet-es-vilagos-szinek-kontraszt-hatasat/

Megosztás