Blog

Hódítanak a 20-as évek

Az Art Deco művészeti stílus ma is méltán tart számot az ínyencek érdeklődésére. Az iparművészetben és az építészetben a ’20-as években indult útjára, teljes kibontakozását pedig a ’30-as évekre érte el.

Nevét az 1925-ös párizsi Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes után kapta, kiállításon itt mutathatta meg magát először, mint stílusirányzat.

Az Art Deco maga a divattá vált modernizmus. Az egyedileg gyártott luxuscikkek mellett megjelennek a sorozatgyártmányok, harmonikusan kiegészítve egymást.

Megjelenésében elegancia, kifinomultság és gazdagság jellemzi. Leggyakrabban alkalmazott színei a fekete-fehér kontraszt, zöld, bézs, a barna és a szürke árnyalatai. Gazdagon szereti alkalmazni az aranyat és az ezüstöt.

Formavilágában megtaláljuk a geometrikus formákat és a valóságos formákat stilizáló díszítést.

Kialakulására hatással volt a szecesszió, a Bauhaus, a kubizmus és az Orosz Balett. Díszítésében különféle visszatérő motívumokat találunk az amerikai indián, az egyiptomi vagy az archaikus művészetből. Nagy hatást tett rá az ipari fejlődés (jellemző az egyszerűség, a szimmetria és az ismétlődés) és az emberi test szépségének újbóli felfedezése, így gyakran jelenít meg női- és férfialakokat, állatokat, és növényeket stilizált formában.

Szokatlan társításokkal találkozunk a tárgykultúrájában. Együtt láthatunk természetes és drága anyagokat - jade, ezüst, elefántcsont, obszidián, króm, hegyikristály - mesterségesen előállított anyagokkal – bakelit, üveg és vasbeton.

Az Art Deco stílusában felfedezhető a modern gépek és az ipari fejlődés csodálata. Jelentős alkotói a bútortervezésben: Jacques Ruhlmann és Maurice Dufréne; az építészetben: Eliel Saarinen; a festészetben: Jean Puiforcat; divat- és tárgyalkotásban: René Lalique üveg- és ékszertervező, Erte divattervező, Raymond Templier és nem utolsó sorban Jean Fouquet ékszertervező.

Nézzünk egy kis ízelítőt terveikből!

Maurice Dufréne által tervezett bútorok.

 

Jacques Ruhlmann tervezte fésülködő székkel és szófa.

 

René Lalique tervezte lámpa és szobor.

 

A divatszakma jeles képviselőitől is jöjjön egy kis ízelítő:

Templier bross és Fouquet medál.

 

Erte tervei.

 

Az Art Deco építészet filmeken is gyakran megjelenő alkotásai közé tartozik a New York-i Rockefeller Center (a csodálatos belső tereket Donald Deskey tervezte),  a Chrysler Building (tervezője: William Van Alen) és az Empire State Building (tervezője: Shreve, Lamb & Harmon).

Rockefeller Center, Chrysler Building, Empire State Building

Remélem, sikerült ízelítőt adnom e csodálatos stílusirányzatból, mely a 20-as években indult hódító útjára és ma is szemet gyönyörködtető enteriőröket alakíthatunk ki általa.

Képek forrása: www.pinterest.com

Megosztás