Blog

Loft stílus - életérzés, szabadság

A loft maga a megtestesült szabadság, a különc- és határozott személyiség kibontakozása. Az angol szó fordítása padlás, de a stílus ennél többet jelent. Életérzés, fényűző különcség, csodálatot követelő elkülönülés a konvencióktól. De honnan ez a nagyvonalúság, ez a légiesség, mitől ez a fiatalos dinamizmus?

Hagyjuk el az öreg kontinenst és hajózzunk át az 50-es évek Amerikájába. A belvárosi ingatlanokat megfizetni nem tudó művészek kiszorultak a külvárosi ipartelepek elhagyott épületeibe. Ezek az épületek hatalmas belső tereket kínáltak a művészvilág szabadon szárnyaló fantáziájának. Galériák, műtermek berendezésére ideális környezetet nyújtottak és a lakhatásra is érdekes tereket biztosítottak.
A művészek nyomában lassan megjelentek a gazdag mecénások, pénzemberek, akik a művészvilág pártolásán túl a „különc” életstílus leutánzásával kívántak színt vinni a maguk világába, divatba hozva ezzel az időközben építészeti- és lakberendezési stílussá alakult formavilágot.
Miben rejlik ennek a varázsa, mitől áll el a lélegzetünk is egy jól megkomponált loft láttán?

Térszervezés

A belmagasság akár 5-10 méter is lehet. Persze a mai loftokat már építik és nem ipari csarnokokból alakítják ki, így a belmagasság változó lehet. Az élet szinte egyetlen térben zajlik, kizárólag az intim helyiségek különülnek el. A belmagasság kínálja a galéria építését, ezen a szinten hálószoba, könyvtár dolgozószoba egyaránt kialakítható, csupán a fantázia szab határokat. Légies lépcsők, vasbeton gerendák és hatalmas ablakok jellemzik a térkialakítást. A tér elválasztására nagy osztású függönyfalakat alkalmaznak.

Dekoráció és anyaghasználat

A stílus kissé kemény és férfias, de nem csak a férfiaknak ajánlott. A falak betonosak és/vagy a nyers tégla strukturált felülete az, ami magával ragadja a tekintetet. A szellőztető- és a fűtő rendszer csővezetékei a tér szerves részei, szinte dekorelemként hatnak (a természetes funkciójukon túl). Ezek fémes vagy fekete külsőjükkel, kanyarogva a falak mentén idézik meg az ipari jelleget.
Az ülőbútorok anyaga bőr, az asztal, polc, szekrények anyaga öreg/öregített, nyers fa. Kedvelt anyag a fém (feketére festve vagy nyersen/rozsdásan hagyva), az üveg, az egyszerű szőttesek. Függöny ritkán jelenik meg, inkább rolók, reluxák, esetleg lapfüggönyök oldják meg az árnyékolást.
A padló leginkább hidegburkolat, vagy megjelenhet mellette a hajópadló.
A növényzet lágyít a ridegnek tűnő anyagokon. A belmagasság lehetővé teszi az élő fa bevitelét is az enteriőrbe, bár ezt alaposan fontoljuk meg, a fa érdekében.
A falakon 1-2 méretes kép, absztrakt alkotás, vagy ütős fotó fantastikus hangulatot eredményez.

Az elegancia kedvelői is választhatják a loft stílust, hiszen nem feltétlenül kell a falakat betonhatásúra hagynunk. Jól mutatja ezt a fenti kép, mely finomított kialakításával megidézi a loft hangulatot, de mégis kicsit puhított az eredeti stílusjegyekhez képest.

Színvilág

A beton miatt a szürke alap követelmény. E mellé remekül társul a tégla vörös színe. Jól illik hozzá a fáradt sárga, a barna és a kék is.

Képek forrása: Pinterest

Megosztás