footer
Milyen szőnyeget válasszak?

Milyen szőnyeget válasszak?

hr

A szőnyeg fő feladata a hang és hőszigetelés. Puha melegségével lefogja a padló hidegségét és kellemes atmoszférát ad a szobának. Ezen túl öltözteti is otthonunkat, hiszen a jó színválasztással kellemes harmóniát teremthetünk a helyiségekben. A szőnyeg összekötő szerepet is játszik a bútoraink között.

Érdemes gondosan megválasztani, hogy a különböző helyiségeket milyen darabokkal öltöztetjük majd fel.

 

Elsődleges szempontunk legyen a funkció. Nappaliba vagy más nagy forgalmú helyre olyan darabot válasszunk, ami bírja a strapát és a gyakori tisztítást. Ilyenek az erős bolyhozatú, sűrű szövésű szőnyegek. Ilyenkor figyeljünk a választásnál arra, hogy a szőnyegünk legyen kopásálló és színtartó.

A finomabb szövésű, hosszú szálú darabok remekül díszíthetik a hálószobánkat. Kellemes puha hangulatot varázsolva a reggeli ébredéshez.

Gyerekszobába érdemes szőnyegpadlót választani, amíg a gyerek kicsi. Ugyan nagyobb gondosságot igényel a tisztítása, viszont a kicsi szabadon kúszhat-mászhat rajta, nem botlik meg folyton a szőnyeg szélében.

 

Az árat befolyásolja, hogy a szőnyeg milyen technikával készült. Megkülönböztetünk gépi és kézi technikával készített fajtákat.

 

A gépi szőnyegek (szőtt, tűzött, tűnemezelt vagy ragasztásos) olcsóbbak, változatos szín-, és mintázat áll rendelkezésre. Anyaguk lehet gyapjú (legjobb minőséget adja), vagy különféle szintetikus szál, ami a tisztíthatóság szempontjából praktikussá teszi őket.

 

Természetesen a kézi szőtt vagy csomózott szőnyegek a legdrágábbak, viszont igen különlegesek. Aki megteheti, bátran választhat a keleti (perzsa, török, kaukázusi) szőnyegek közül egy-egy szép darabot.

 

Perzsaszőnyegeken általában virág-, vagy stilizált virágmintát látunk, a Belső-Ázsiai bochara geometriai mintákkal díszített.

 

Szintén geometrikus mintázatot látunk a kilimnél, melynek hazája Közép- és Kis-Ázsia. Ez kifejezetten szőtt, csomózás nélkül készül. Ennél a vetülékfonalak csak a minta határáig futnak, majd visszafordulnak ezért nyílások keletkeznek a minták határánál, amit persze különféle technikákkal bedolgoznak.

 

A kínai szőnyegeken jellegzetes sárkány vagy madár motívumok jelennek meg.

A rongyszőnyegeknek is meg van a maga varázsa, rusztikus, vidéki hangulatot érhetünk el velük. Ezek jellemzően textilhulladékból készülnek. Éljen az újrahasznosítás!

 

Arra viszont figyeljünk, hogy a választott fajta illeszkedjen a berendezés stílusához. Szín, textúra és mintázat nagyon fontos szerepet játszik a harmónia megteremtésében.

 

Képek forrása: www.therugseller.co.uk

 

hr