Blog

Szőnyeg, ami öltözteti az otthont

A szőnyeg puha melegségével véd a hideg padlótól és kellemes atmoszférát ad a helyiségnek. Ezen túl öltözteti is otthonunkat, hiszen a jó színválasztással kellemes harmóniát teremthetünk, puhítjuk vele az enteriőrt. E mellett a szőnyeg összekötő szerepet is játszik a bútoraink között.

Érdemes hát gondosan megválasztani, hogy a különböző helyiségeket milyen darabokkal öltöztetjük majd fel.

Elsődleges szempont legyen a funkció

Előszobába, nappaliba (itt mindig nagyobb a forgalom) olyan darabot válasszunk, ami bírja a strapát és a gyakori tisztítást. Ilyenek az erős bolyhozatú, sűrű szövésű szőnyegek. A választásnál figyeljünk arra, hogy a szőnyegünk legyen kopásálló és színtartó. Az előszobai szőnyegeket gyakrabban kell tisztítanunk, mert ezeknek kell felfogniuk a legtöbb szennyeződést.

A finomabb szövésű, hosszú szálú darabok remekül díszíthetik a hálószobánkat. Kellemes, puha hangulatot varázsolva a reggeli ébredéshez. Ilyenek a Shaggy szőnyegek.

 

Gyerekszobába érdemes szőnyegpadlót választani, amíg a gyerek kicsi. Ugyan nagyobb odafigyelést igényel a tisztítása, viszont a kicsi szabadon kúszhat-mászhat rajta, nem botlik meg folyton a szőnyeg szélében.

A szőnyeg készítésének technikája

Szőnyegünk árat befolyásolja, hogy milyen technikával készítették és milyen anyagból van. Megkülönböztetünk gépi és kézi szövésű szőnyegeket.

A géppel készített szőnyegek (szőtt, tűzött, tűnemezelt vagy ragasztásos) olcsóbbak, ezekből változatos szín-, és mintázat áll rendelkezésünkre. Anyaguk lehet gyapjú (ez a legjobb minőséget adja), vagy különféle szintetikus szál, ami a tisztíthatóság szempontjából praktikussá teszi őket.

Természetesen a kézi szőtt vagy csomózott szőnyegek a legdrágábbak, viszont igen különlegesek. Aki megteheti, bátran választhat a keleti (perzsa, török, kaukázusi) szőnyegek közül egy-egy szép darabot.

Perzsaszőnyegeken általában virág-, vagy stilizált virágmintát látunk, a Belső-Ázsiai bochara geometriai mintákkal díszített.

Szintén geometrikus mintázatot látunk a kilimnél, melynek hazája Közép- és Kis-Ázsia. Ez kifejezetten szőtt, csomózás nélkül készül. Ennél a vetülékfonalak csak a minta határáig futnak, majd visszafordulnak ezért nyílások keletkeznek a minták határánál, amit persze különféle technikákkal bedolgoznak, hogy egységes felületet kapjon a szőnyeg.

A kínai szőnyegeken jellegzetes sárkány vagy madár motívumok jelennek meg.

A rongyszőnyegeknek is meg van a maga varázsa, rusztikus, vidéki hangulatot érhetünk el velük. Ezek jellemzően textilhulladékból készülnek, így környezetvédelemi szempontból is tökéletesek!

Arra viszont figyeljünk, hogy a választott fajta illeszkedjen a berendezés stílusához. Szín, textúra és mintázat nagyon fontos szerepet játszik a harmónia megteremtésében.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/04/27/szonyeg-ami-oltozteti-az-otthont/

 

Megosztás