Blog

Rend a lelke mindennek

Melyik lehet az a stílus, melynél alap követelmény a rend? Ahol nem kapnak szerepet az apró kis emlékek, díszek, hanyagul szétdobott személyes tárgyak? Hogyan lehet otthonos, harmonikus egy otthon az élet látható jelei nélkül?

Ismerjük meg a minimál stílust és döntse el ki-ki maga, hogy élhető-e vagy sem ez a fajta enteriőr.

A minimál nem afféle mai hóbort, születése a 20. század elejére nyúlik vissza, a Bauhaus építészeti és iparművészeti iskola szellemiségéig. Az „építőház” alapítója Walter Gropius az építészet mellé behozta valamennyi kézművesmesterség tanítását, melyeket az építészet szövetségeseinek tartott. Olyan termékeket alkottak, melyek egyszerre feleltek meg a funkcionalitás követelményeinek és egyben esztétikai örömöt nyújtottak a használóik számára.

Ma a minimál stílusban ezt az egyszerű funkcionalitást fedezhetjük fel. Ha először lélektelennek tartanánk ezt a puritanizmust, nézzünk csak szét jobban! Láthatjuk a napfénnyel bevilágított tágas tereket. A szabályos, de mégis légiesen könnyed elrendezését a berendezési tárgyaknak. A harmóniát a szín és forma egyszerre teremti meg.

Szögletes, letisztult formák, szolid, földszínek, esetleg egy élénkebb szín megjelenése, mely dinamikájával fiatalossá varázsolja az enteriőrt.

De vigyázat, mert a minimál a prémium kategória stílusa. A kevés itt egyben drágát és magas minőséget is jelent egyben. Kezdve a térkihasználással! A minimált nem zsúfolhatjuk be kis helyiségekkel felszabdalt ingatlanba. A stílus megköveteli a nagy és átlátható tereket. Üzenete egyértelmű, ebben az inspiráló és letisztult környezetben bárhogy szárnyalhat a fantáziád, nem zár korlátok közé. Amilyen hatalmas a tér - ahová beköltözik e stílus-, olyan nagyvonalú az életérzés, melyet kínál a benne lakóknak.

A falak lehetnek festettek vagy betonhatásúak. Világos színeket alkalmazzunk, mint a tört fehér, bézs, halványszürke, földszínek. Izgalmas hatás érhető el egy élénkebb színnel festett avantgárd képpel, ami legyen nagy, domináns. Ha már a dominanciáról beszélünk, elengedhetetlen egy hatalmas kanapé, mely szintén uralhatja a teret. Ez mindenképpen szögletes formájú legyen és mintázatában geometrikus, vagy minta nélküli. A minta nélkülözése fontos a választott drapériáknál és a függönyöknél is. Csak egy kiemelkedő darabnak engedhető meg minimális díszítés.

A színek kavalkádja itt nem megengedett. Monokróm, azaz egy szín tónusaiból álló színharmóniát, vagy a színkörben két-három egymás mellett álló színt válasszunk. De ennyi és nem több!

A növényeket – módjával – elviseli a stílus. Viszont azok inkább levelükkel, mint virágukkal díszítsenek. A zöldfalak kialakítását kifejezetten ajánlani tudom az ilyen terek hangulatosabbá tételéhez.

Összességében törekedjünk arra, hogy kevés, egyszerű és egymáshoz illő darabot válasszunk, ezek között legyen egy(!), ami a tekintetet vonzza, ami a fókuszpont lesz. Ez lehet egy ütős kép, egy „habos” szőnyeg, egy formabontó állólámpa vagy egy szép növény. De sose felejtsük, hogy „a kevesebb több” mottó itt nagy hangsúlyt kap.

Képek forrása: https://hu.pinterest.com

Megosztás