Blog

Sokoldalú nappali, ahol megpihen a család

Az otthoni pihenés, feltöltődés közös tere a nappali. Mindenkinek mást jelenthet a pihenés, valakinek egy jó könyv, másnak egy jó film, egyeseknek valami kreatív feladat jelenti a kikapcsolódást. Hogyan felelhet meg a különböző elvárásoknak ez a helyiség? 

Sok múlik a nappali méretein, és azon, hogy hányan használjuk ezt a teret. Milyen funkciókkal töltjük meg? Itt tévézünk együtt a családtagokkal, itt beszélgetünk a barátokkal, de ezen a helyen merülhetünk el egy jó kis regényben is. A Home Office korát éljük, tehát a dolgozósarkot is kialakíthatjuk, ha a nappali mérete és elhelyezkedése engedi.

Ha kicsi gyerekeink vannak, érdemes itt is kialakítani egy játszó sarkot, ahol napközben is rájuk tudunk pillantani. A kisgyerekes szülők tudják, hogy a gyerekszobában kialakíthatjuk a legklasszabb kuckót is, a gyerekek akkor is odahúzkodják a játékaikat, ahol mi vagyunk.

Ezeket figyelembe véve, a közös nevező a tágas, napos és kényelmes kialakítás. Eddig az idealizmusig valamennyien eljutunk. De mit tehetünk akkor, ha nem tágas, nem napos és esetleg nem is kényelmes jelenlegi, pihenésre szánt lakóterünk?

Optikailag is tudjuk a térérzetünket javítani, hogy jól érezzük magunkat. Hiszen a falakat nem tudjuk arrébb tologatni és a szoba tájolását sem változtathatjuk kedvünkre. Ebben lehet segítségünkre a helyes színválasztás, a megfelelő és funkcióhoz rendelt fényforrás valamint a térbe illeszkedő formák kiválasztása.

Színválasztás

Ha kicsi a tér, legyen minél világosabb a fal és a bútorok is. Nem feltétlenül fehérben kell gondolkodni és kórház hangulatot varázsolni a nappaliba. Választhatunk a krém, bézs, grézs (bézs és szürke kellemes keveréke), tojáshéj, barackvirág, világoskék és halványzöld színek közül, de a szürkétől(!) sem kell megijedni, hiszen egy élénkebb színnel kombinálva csodás hatást érhetünk el. Nappaliba semmiképp nem ajánlanék vörös színt nagyobb felületen, ez ingerlő szín, nem segíti az ellazulást és a pihenést. Kisebb kiegészítőkkel viszont remek kontrasztokat képezhetünk vele.

Megvilágítás

A világítással csodákat tudunk művelni, ha azt átondoltan tervezzük meg. Többféle fényforrást célszerű alkalmazni, hiszen funkciójától függően a fény iránya, intenzitása is változhat. Például a mennyezeti lámpa általános fénye nem alkalmas egy jó kis olvasáshoz, ehhez helyi, célzott megvilágításra van szükségünk. Az olvasósarokba tökéletes választás egy állólámpa olvasókarral vagy egy szép falikar, aminél változtatható a fény iránya. Ha egy szép díszítő elemet szeretnénk kiemelni, akkor képmegvilágítót alkalmazunk.

Sokan szeretik a mennyezetbe épített hangulatvilágítást. Ezt akkor tudjuk megoldani, ha a belmagasság alkalmas arra, hogy álmennyezetet szereljünk fel. A beépített világítás érdekében az álmennyezet minimális eltolása lefelé 7 cm, hogy a lámpatestek, vezetékek elférjenek. Persze ez több is lehet - lámpától függően. Mindig érdemes a műszaki adatlapot áttanulmányozni (a neten ezeket a forgalmazók elérhetővé teszik), mielőtt megvásárolnánk a lámpákat.

Az álmenyezetet tervezhetjük a mennyezet teljes felületére, vagy a szélére, körbefutóan, esetleg csak a nappali közepére, külön szigetet  képezve. A beépített világítás lehet vonali fény, illetve kerek vagy szögletes spotlámpa.

Ha nincs lehetőség az álmennyezet kialakítására, nagyon szép mennyezeti lámpákat találunk a hangulat megteremtésére és a stílus kifejezésére.

A sínes rendszerek pedig a variáció lehetőségét adják azáltal, hogy a sínrendszerbe fűzhető lámpák nem csak változatos megjelenésben kaphatóak, hanem tetszőlegesen igazíthatóak a sínen, oda húzhatjuk azokat, ahol a leginkább szükség van a fényükre.

Dekoráció, anyagok és formák

Tükrökkel optikailag növelhetjük a teret. A tükör lehet fali, vagy földön álló. Hagyhatjuk szabadon, de akár egy konzolasztalt is tehetünk elé, rajta asztali lámpával. Akaszthatjuk a kanapé fölé, mint egy képet, vagy a szekrények ajtaján is megjelenhet, ha a falon nincs elég helyünk számára. Érdemes kis helyiségbe olyan bútorfelületet választani, melyek inkább visszatükrözik, mint elnyelik a fényt.

Az anyagok megválasztása befolyásolja a kényelmet és a praktikum sem mellékes. Mindig törekedjünk arra, hogy a funkciónak és élethelyzetünknek megfelelő darabokat válasszuk ki. Például a gyerekek játszótérként tekintenek minden „tereptárgyra”, így a kanapénkra, a szőnyegre és mindenre, amit össze lehet kenni sütivel, le lehet önteni kakaóval. Tehát a kisgyerekes családokban érdemes a kárpitos bútorokra aquaclean szövetet kérni a vásárláskor. Kicsit drábább, viszont sok bosszúságtól kímél majd meg minket.

A kanapé kiválasztása nagyon fontos szempont, ugyanis a legnagyobb bútordarab a szobában és leginkább a tér közepén helyezkedik el. A méretének, alakjának kiválaszásakor legyünk körültekintőek (egyenes, L-alakú, U-alakú). Mérjük meg a helyiséget, esetleg szalaggal ragasszuk körbe a padlón kanapé sziluettjét. Ha kényelmesen körbejárható a körülötte lévő tér, nem fogunk csalódni a vásárlás után sem és nem kell visszaküldenünk a hosszas válogatás után kiválasztott darabot. A bonami.hu oldalon bővebben is olvashatunk a kanapéválasztásról.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/04/19/sokoldalu-nappali-ahol-megpihen-a-csalad/

Megosztás