footer
Sokoldalú nappali

Sokoldalú nappali

hr

A nappali az otthoni pihenés, feltöltődés egyik közös tere. Ahogy mi is sokfélék vagyunk, úgy ennek a helyiségnek is többféle funkciót kell betöltenie.

Sok függ a nappali méretétől, és attól, hogy hányan használjuk ezt a teret. Milyen funkciókat szánunk ebbe a térbe? 

Itt tévézhetünk együtt a családtagokkal, itt lehet kellemes beszélgetéseket folytatni a barátokkal, de ez lehet az a hely, ahol elmélyedhetünk egy jó kis regényben. Akár dolgozósarkot is kialakíthatunk, ha a hely mérete és elhelyezkedése engedi.

Ha kis gyerekeink vannak, akkor a gyerekszoba mellett érdemes itt is kialakítani egy játszó sarkot, ahol napközben is rájuk tudunk pillantani. A kisgyerekes szülők talán meg is erősítenek abban, hogy a gyerekszobában kialakíthatjuk a legklasszabb kuckót is, a gyerekek akkor is mindent kihúzkodnak oda, ahol mi tartózkodunk.

Ezeket figyelembe véve, a közös nevező a tágas, napos és kényelmes kialakítás. Ezzel persze még senkinek sem mondtam újat, hiszen eddig az idealizmusig valamennyien eljutunk. 

De mit tehetünk akkor, ha nem tágas, nem napos és esetleg nem is kényelmes jelenlegi, pihenésre szánt lakóterünk?Ekkor optikailag kell úgy alakítanunk a teret, hogy jól érezzük magunkat. Hiszen a falakat nem mindig tudjuk arrébb tologatni és a tájolását se változtathatjuk kedvünkre.

Mi hát a megoldás?

Fontos a színválasztás

Ha kicsi a tér, legyen minél világosabb a fal és a bútorok is. Nem feltétlenül fehérben kell gondolkodni és kórház hangulatot varázsolni a nappaliba. Választhatunk a krém, bézs, grézs (bézs és szürke kellemes keveréke), tojáshéj, barackvirág, világoskék és halványzöld színek közül, de a szürkétől(!) sem kell megijedni, hiszen egy élénkebb színnel kombinálva csodás hatást érhetünk el. Nappaliba semmiképp nem ajánlanék vörös színt nagyobb felületen, ez ingerlő szín, nem segíti az ellazulást és a pihenést. Kisebb kiegészítőkkel viszont remek kontrasztokat képezhetünk vele.

Ne feledkezzünk meg a megvilágításról sem. 

Többféle fényforrást célszerű alkalmazni, hiszen funkciójától függően a fény alkalmazása is változik. Gondoljunk csak bele, hogy a mennyezeti lámpa nem alkalmas egy jó kis olvasáshoz, ehhez helyi, célzott megvilágításra van szükségünk. Erre szolgálnak az állólámpák olvasókarral, vagy az asztali olvasólámpák. Ha egy szép díszítő elemet szeretnénk kiemelni, akkor is más megvilágítást alkalmazunk.

Tükrökkel optikailag növelhetjük a teret. És ha már a tükröknél tartunk érdemes kis helyiségbe olyan felületeket - bútorokra gondolok – választani, melyek inkább visszatükrözik, mint elnyelik a fényt, ezzel is optikailag kellemesebbé téve számunkra a térérzékelést.

Az anyagok megválasztása befolyásolja a kényelmet és a praktikum sem mellékes.

Törekedjünk arra, hogy a funkciónak és élethelyzetünknek a leginkább megfelelő darabokat válasszuk ki. Egy kisgyermekes háznál, akár mennyire is tetszik nekünk egy gyönyörű kék bársony kanapé – ami egyébként egy kitűnő választás – nem célszerű abba vagyonokat invesztálnunk. A gyerekek jó pár évig játszótérként tekintenek minden „tereptárgyra”, így a kanapénkra, a szőnyegre – ami ebben az esetben ne drága kilim legyen – és mindenre, amit össze lehet kenni sütivel, le lehet önteni tejjel, szörppel. Viszont, ha ezen a korszakon már túl vagyunk, kitűnő választás egy szemet gyönyörködtető és kényelmes darab, legyen az szőnyeg, kanapé, vagy dizájn asztal. Fontos, hogy az anyag-, a forma- és a színek harmóniáját megtaláljuk.

Íme, néhány kedvcsináló.

http://moercar.com/living-room-decor-ideas/


https://onekindesign.com/2015/01/30/35-super-stylish-inspiring-neutral-living-room-designs/


http://gurudecor.com/2018/09/21/40-best-farmhouse-apartment-interior-design-ideas/


https://trendecora.com/2018/05/24/20-small-apartment-living-room-layout-ideas/


https://hu.pinterest.com/pin/208854501456212040/


https://hu.pinterest.com/pin/AdBJlJUjFQHbGyp_9lQITyBjDMe_XZmNv30wUaEt3sQdYFpYc0Draz4/

 


https://hu.pinterest.com/pin/AX5U0u0w9awvwxz3ssoMyNkZpqFiq5Gfl6Bqd6ATL8_zttvOK9H7kps/

 


https://hu.pinterest.com/pin/AYXPDvriGIK95etrbDx4zY8wQINqeVxfqVbCmlpXLhw7o47zWdr9ttM/

 


https://hu.pinterest.com/pin/453456256227957316/

hr