Blog

Tapétavarázs

Tapétát a falra, vagy fessünk inkább? Azt hiszem, sokaknak okozott már fejtörést ez a dilemma. Azonban nem olyan nehéz eldönteni, ha tisztázunk magunkban néhány kérdést és elvárást.

Először is fontos a fal felületének minősége. Amennyiben nem igényel különösebb javítást és csak frissítést szeretnénk, akkor elegendő lehet a festés. A bútorokhoz, kiegészítőkhöz illő szín választása esetén egy friss, kellemes összhangot láthatunk végeredményként.

Ha a falunkra bizony ráfér egy kiadós ráncfelvarrás, akkor dönthetünk arról, hogy glettelés, csiszolás után jutunk az előbbi eredményhez, vagy a piacon kapható különféle tapéták közül választunk. Miért is érdemes ebben az esetben a tapéta mellett dönteni? Ehhez tudnunk kell, hogy a tapéták nem csak díszítenek, de a hibákat adott estben kiválóan el is fedik. Gondolok itt apró repedésekre, falhibákra, optikailag elcsalható egyenetlenségekre. Persze ne várjunk a tapétától se csodát, ha a falnak valóban jelentős felújításra van szüksége.

Döntésünkben meghatározó lehet egy-egy szép minta. A tapéták ma reneszánszukat élik, különféle, csodálatos virág vagy geometrikus motívumaikkal. Nem is beszélve a gyerekszobák szebbnél szebb mintáiról.

Ha a tapéta mellett döntünk, érdemes olyan szakembert hívni, akinek referenciája van. A tapéták annyira sokfélék, hogy senkinek sem ajánlanám a saját kezű kivitelezést, ugyanis mindegyik tapéta más-más technológiát igényel a ragasztásában főleg!

A tapéták lehetnek papírból, ezek nem mérettartók, a ragasztóanyag felvitele után duzzadnak, majd a falon – száradás után - újra visszahúzódnak eredeti méretükre, ezért alá ún. makulatúrát kell tenni, mely megakadályozza, hogy a tapétaszélek szétcsússzanak. Engedi szellőzni a falat, ezért ajánlott vályog vagy vert falra is. Fűrészporos verziói festhetők, de mivel ez már nehéz tapétának számít oda kell figyelni a ragasztóválasztásra.

A vlies tapéta gyapjúrostos anyagból készül. Anyaga szinte téphetetlen, nagyszerűen fedi a repedéseket. Érdekessége, hogy a falról egyben lehúzható és (láss csodát!) újra felragasztható a falra. Mérettartó, tisztítható, átfesthető kedvünk szerint. Ez is engedi szellőzni a falat, tehát szintén rakható vályogra vagy vert falra.

A vinyl tapéta műanyagból készül, aminek a hordozó rétege papír vagy az előbb említett vlies. Szintén mosható, ezért alkalmazható, konyhába, fürdőszobába is.

A textiltapéta szintén mérettartó, papír hordozó rétegre van rádolgozva a szövet. A textil változatos szövésmintáit jeleníthetjük meg vele a falon. Ragasztása nagy gondosságot igényel, ugyanis kívül nem érheti ragasztó, mert azt nem tudjuk már eltávolítani róla (törlésnél az apró redőkbe besimul a ragasztóanyag és foltos marad az anyag tőle).

Üvegszövet tapéták méret és színtartóak, ütésállóságuk kiváló, ezen tulajdonságaik miatt hosszú az élettartamuk. Repedezett falakra szintén kivalló választás, bár elég drága holmi. Lemosható, átfesthető, újra tapétázható és lakkozható.

Parafa tapéták már inkább a szigetelő anyagok közé sorolhatók, ugyanis elnyelik a hangokat és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Képek forrása: https://falramagyar.hu/

Megosztás