Blog

Egybe és mégis külön – térelválasztási tippek

A tér felosztásának leggyorsabb és legegyszerűbb megoldása a térelválasztó. Nézzük hogyan, mivel és hol érdemes használnunk.

Térelválasztót alkalmazhatunk akkor, ha túl kicsi a m2 ahhoz, hogy téglából vagy gipszkartonból válaszfalat építsünk a helyiségeink közé. 

Esetleg van elegendő hely, de szeretnénk azt minél szellősebbre, tágasabbra hagyni. Vagy díszítőelemnek szánunk egy dizájn elemet az enteriőrbe. Egy-egy ilyen elem vezérfonala is lehet a választott lakberendezési stílusnak otthonunkban.

A fém rudakból álló térelválasztó összhangban van a függeszték és a dohányzóasztal stílusával.

 

Először határozzuk meg a funkciót, amit a térbe szánunk, majd jöhet a berendezés stílusa. A térelhatárolónak illeszkednie kell a bútorainkhoz, nemcsak színben, de stílusában is.

Fém, üveg és egy könnyed függöny, ami nem csak térelválasztó, de nagyszerű dizájn elem is ebben a térben.

Ezzel a függönnyel könnyedén eltüntethető a vetetlen ágy, bár ebben az esetben a természetes fénytől is búcsúzni kell.

Gondoljuk végig, hogy mennyire fontos számunkra a beláthatóság/nem beláthatóság szerepe a leválasztandó térben. Az intimitás biztosítását érdemes figyelembe vennünk a hálószoba, hálórész leválasztásánál. Bevallom, én sem szeretem minden reggel bevetni az ágyamat, szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Amikor a vendégeink betoppannak, nem biztos, hogy a vetetlen ágyunkra kíváncsiak. Így, ha a belátást is akadályozni szeretnénk, olyan elemet kell választanunk, ami azt megakadályozza (ez lehet egy függöny, szekrény, vagy átlátszatlan paraván).

A könyvespolc a leg kézenfekvőbb és az egyik leg praktikusabb megoldás.

 

Ha adott egy konyha-fürdő-nappali-háló kombináció, kialakíthatunk még egy étkezőt is, leválasztva azt a nappaliból. Az ilyen beosztású lakások nem állnak nagy helyiségekből, nem érdemes "egérlyukakat" kialakítani falakkal. Tegyünk be egy szép loft hatású polcot, vagy dizájn elválasztó elemet. Lényeg, hogy szellős legyen és ne nyomjuk agyon a teret.

Itt szó szerint megvalósul az "egybe és mégis külön" jelző.

A térelválasztó egyben asztalként is funkcionál, nagyon ötletesen.

Manapság divatosak az egyterű lakások, ezekben nagyon szép és tágas tereket nyerhetünk, de a térelválasztás itt sem tilos. Ellenkezőleg, pont az ilyen terekben érvényesül igazán, hiszen falak híján egy-egy térelválasztó elem az, ami a funkcióknak jelentőséget ad.

Ha a fürdőszobában alakították ki a WC-t és nincs hely a lefalazáshoz, megoldhatjuk függönnyel, vagy egyéb stílusos elemmel a szeparálást. Bár nem biztos, hogy ekkor teljes a takarás és az intimitás biztosítása. Viszont, ha nem szeretnénk nagyobb átalakítást, ez jó és pénztárcakímélő megoldás lehet.

Extrém, ám nagyon dekoratív térelválasztó

Szinte bármiből készíthetünk térelválasztót, mellyel egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat. Lássunk erre néhány extrém példát is, melyeket akár saját kivitelezésben is megvalósíthatunk.

Mi mindenre jó a PVC-cső.

Formabontó és izgalmas ez a megoldás a dolgozórész leválasztására.

Érdekes megoldás, nyárfák a nappaliban.

Gyarmati stílusban nem is lehet más, mint bambusz a térelválasztó.

Dekoratív és nagyon ötletes ez a kötélből szőtt, hálószerű térelválasztó. Talán DIY megoldásként is érdemes nekiállni.

Ránézésre egyszerű és költséghatékony megoldás ládából térelválasztót készíteni. De ilyen szép tiszta és egyforma ládákat beszerezni nem lehett könnyű.

Nagy kedvencem a – nem csak - loft lakásokba illő fém keretes üvegfal, ún. függönyfal. Legyen fekete vagy bármilyen színű, szerintem ez olyan extra és karakteres választás, hogy nehéz felülmúlni. Elválaszt, légiesen könnyed, a tükröződő és átlátszó felületek pedig nagyítják a teret. Tökéletesen illik az ipari, a vintage, a glamour, vagy a minimál stílusú terekbe is.

Képek forrása: Pinterest

Cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/06/16/egybe-es-megis-kulon-terelvalasztasi-tippek/

 

Megosztás