footer
TÉR-elhatárolás

TÉR-elhatárolás

hr

Mire jó nekünk a térelhatároló, térelválasztó? Ahogy a neve is mutatja, a rendelkezésünkre álló teret oszthatjuk fel a segítségével. Nézzük hogyan, mivel és hol érdemes használnunk.

Térelválasztót alkalmazhatunk akkor, ha túl kicsi a m2 ahhoz, hogy pl. téglából, gipszkartonból válaszfalat építsünk helyiségeink közé. Esetleg van elegendő hely, de szeretnénk azt minél szellősebbre, tágasabbra hagyni. Vagy díszítőelemnek szánunk egy dizájn elemet az enteriőrbe. Egy-egy ilyen elem vezérfonala is lehet a választott lakberendezési stílusnak otthonunkban.

       

Először határozzuk meg a funkciót, amit a térbe szánunk. Majd jöhet a berendezés stílusa, hiszen a térelhatárolónak is illeszkednie kell a bútorainkhoz, nemcsak színben, de stílusban is.

Gondoljuk végig, hogy mennyire fontos számunkra a beláthatóság/nem beláthatóság szerepe a leválasztandó térbe. Az intimitás biztosítását érdemes figyelembe vennünk a hálószoba, hálórész elhatárolásánál. Bevallom, én sem szeretem minden reggel bevetni az ágyamat, szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Amikor a vendégeink betoppannak, nem biztos, hogy a vetetlen ágyunkat szeretnénk mutogatni nekik. Így, amennyiben a belátást is akadályozni szeretnénk, olyan elemet kell választanunk, ami azt megakadályozza (ez lehet egy függöny, szekrény, vagy átlátszatlan paraván).

        

Ha adott egy konyha-fürdő-nappali-háló kombináció, esetleg kialakíthatunk még egy étkezőt, leválasztva a nappaliból. Az ilyen beosztású lakások nem állnak nagy helyiségekből, nem érdemes "egérlyukakat" kialakítani a lefalazással. Tegyünk be egy szép loft hatású polcot, vagy dizájn elválasztó elemet. Lényeg, hogy szellős legyen és ne nyomjuk agyon a teret.

Manapság divatos az egyterű lakások kialakítása. Nagyon szép és tágas tereket nyerhetünk, de a térelválasztás itt sem tilos. Ellenkezőleg, pont az ilyen terekben érvényesül igazán, hiszen falak híján egy-egy térelválasztó elem az, ami a funkcióknak jelentőséget ad.

     

Ha a fürdőszobában alakították ki a WC-t és nincs helyünk a lefalazásához, megoldhatjuk függönnyel, vagy egyéb stílusos elemmel a szeparálást. Bár nem biztos, hogy ekkor teljes a takarás és az intimitás biztosítása. Viszont, ha nem szeretnénk nagyobb átalakítás, ez jó és pénztárcakímélő megoldás lehet. Szinte bármiből készíthetünk térelválasztót, mellyel egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat. Lássunk erre néhány extrém példát is.

  

Az én nagy kedvencem a – nem csak - loft lakásokba illő fém keretes üvegfal, ún. függönyfal. Legyen fekete vagy bármilyen színű, szerintem ez olyan extra és karakteres választás, hogy nehéz felülmúlni. Elválaszt, légiesen könnyed, a tükröződő felületek pedig nagyítják a teret. Tökéletesen illik az indusztriál, a vintage, a glamour, vagy a minimál terekbe is.

   

Képek forrása: www.pinterest.hu

 

hr