Blog

Tippek a stílusos polcrendezéshez

 

Ez a cikk nem kifejezetten a könyvektől roskadozó polcokról szól. Inkább arról, hogyan tudod stílusosan elrendezni a dísztárgyakat és a könyveket. Igen, vannak (lehetnek) ilyen polcok is az életünkben, ezek a harmóniának adnak teret és kifejezési módot, így melengetik szívünket, amikor rájuk nézünk.

Válaszd ki a megfelelő stílusú polcot

Sokféle megoldás kínálkozik. Lehet fali polc, álló polc, lebegő-, vagy falba épített polc. Anyaga lehet fából, bútorlapból vagy akár üvegből. Alap, hogy összhangban legyen a többi berendezéssel és illeszkedjen a szoba hangulatához. Ízelítőül néhány kép.

Ez a modern fa-fém polc egyaránt jól mutat az ipari, az urbánus vagy a skandináv stílusban is.

 

Rusztikus fa polc, ez bármely stílusban gyönyörűen mutat.

Lebegő polcok, japán stílusra hangolva.

Érdekes, naturalisztikus megoldás.

... és ahogy a lebegő polc a helyén marad. ;)

Válaszd ki a számodra megfelelő színpalettát

Rakd egy helyre a tárgyaidat és nézd meg, hogy mely színek dominálnak. Több a fekete szín közöttük? Esetleg sok fa és más természetes anyagból készült tárgyad van? Válaszd ki azokat, amelyek tetszenek és gyűjts színben illő darabokat melléjük.
Használj több árnyalatot az adott színből, hogy ne legyen monoton a megjelenés. A fehéret, szürkét társíthatod a többi színhez, ezek könnyen illeszkednek. Ha sok fából, gyékényből, kőből, agyagból készült tárgyad van, akkor ezekhez a lágy föld színek és a zöld illenek leginkább. Ha a fekete dominál, ahhoz bátran tehetsz arany színt, vagy pirosat. Lényeg, hogy jól érezd magad a választott színek között és ne legyen háromnál több alapszíned.

Tedd félre azt, ami már régóta a polcodon van

Vannak olyan tárgyaim, amiktől nem szívesen válnék meg, de egy idő után unalmassá válnak. Ilyenkor a kidobás helyett egyszerűen félre teszem őket egy időre. Később pedig úgy tudok nekik örülni. Te is nézz végig a dísztárgyakon, hogy melyeket szeretnéd most pihenőre küldeni. Nem árt néha frissíteni a látványon.

A könyvek mellé tegyél képeket, dísztárgyakat

Ahhoz, hogy az összkép légiesen könnyű legyen, meg kell bontani a monoton darabok sorát. Ennek remek eszköze, ha képkereteket, keretezett fotókat is használsz a polcon. Teheted ezeket egy lefektetett könyvköteg tetejére, vagy a könyvek közé elválasztásként. Hogy mit teszel a keretbe, az a környezettől függ. De törekedj az egységre. A fotók esetében - ha lehet - ne keverd a fekete-fehér képeket színes fotókkal.

Mindkét képen jól látszik, hogy a függőleges uralmát milyen jól megtörik a könyvek között megjelenő képek. Erre használhatsz gyertyákat, különféle tálakat, figurákat is. De, ügyelj a színek összhangjára!

Ne feledkezz meg az arányokról

A legnagyobb tárgyakat mindig legalulra tedd. Az alsó polcra kerülnek a fonott/egyéb anyagból készült kosarak, dobozok. A nem szem elé való dolgokat ezekben el is tudod rejteni. A fölötte lévő polcokon már jöhetnek a könyvek és dísztárgyak csoportosítva úgy, hogy a szemnek kellemes látványt nyújtsanak.

Törekedj a ritmusra

Ahhoz, hogy a polcok vizuális élménye még teljesebb legyen, a tárgyak elrendezésénél törekedj a kiegyensúlyozásra. Ha kisebb csoportokat hozol létre és úgy helyezed el azokat, akkor nem lesz unalmas az összkép. A színekre itt is figyelj! Az azonos színharmóniába tartozókat és a hozzávetőleg azonos méretűeket tedd egy csoportba. A színben, vagy anyagukban hasonló csoportokat átlósan rendezd el a különböző polcokon. 

Használj bátran növényeket

A növények mindig üdén hatnak, lágyítanak a bútorok élein és anyagán. Zöld színükkel pedig kicsit becsempésszük a természetet is a szobába.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/11/23/tippek-a-stilusos-polcrendezeshez/

Megosztás