Blog

Vintage, a romantika hordozója

A vintage igazi kuriózum a lakberendezésben. A rusztikus és a modern tárgyak keveredése egyszerre. Hordozhat nőies vagy férfias jegyeket, lehet vidékies vagy arisztokratikus egyaránt. Ha ezt kedveled, de nem tudod, hogy pontosan mit válogass össze, akkor ez a cikk pont neked szól.

A vintage lényege a történet

Láttál már régi vaskályhát, aminek a külseje szinte történetet mesél? Kecses lábai és míves ajtaja magával ragad, ha elmélázva nézegeted, látod a mestert, aki készítette. Ami másoknak idejét múlt, hasznavehetetlen és talán értéktelen is, az számodra mégis egy történetmesélő darab, amit sosem tudnál kidobni. Na, ilyen a vintage. Visszatekint a múltba, lelassítva az idő kerekét, elmeséli minden darab a saját történetét. Az igazi vintage tárgyak valóban régiek és nem utánzatok. Egy fából faragott szekrény, egy ütött-kopott vasaló, vagy egy rézüst, aminek a feneke kissé behorpadt. Ezek mind igazi kincsek annak, aki meglátja bennük az idő múlását, és az embert, aki készítette vagy használta azokat.

A vintage jellemzői

Manapság a legtöbb holmi műanyagból készül, gyártósorokon, több ezres darabszámban percenként. Ezért nem is képviselnek igazán értéket (és itt nem az árukra gondolok). Egy műanyag tálat nem fogunk eltenni az unokánknak azért, hogy emléket adjunk vele. De egy régi, fából faragott teknő még 100 év elteltével is érték lehet.

A vintage régi idők hangulatát kelti életre, kopottas megjelenésével. Valóban öreg, vagy öregített felületek, faragott tárgyak és természetes anyagok használata jellemzi.

Mivel nem igazán kötöttek a stíluselemek, lehet nőies vagy férfias az irány. Nőies megjelenése a Shabby Chic, pasztell színeivel, csipkés és szárított virágos hangulatával. Színei többek között a fehér, a rózsaszín, a világoszöld, a fáradt sárga és a világoskék. Mindez a bútorokon, koptatott megjelenésben.

A férfias vintage a feketére festett és kopottas fém tárgyakat, a sötétre pácolt és visszacsiszol fa bútorokat kedveli. Színvilágában a fekete, a barna, az olajzöld, a mélykék és a bordó jelenik meg leginkább.

Ha urbánus környezetbe költöztetjük a stílust, akkor keverhető az ipari jelleggel (ez leginkább férfias jegyeket hordoz), ami ugyancsak múltidéző és a régi használati tárgyakat nagy becsben tartja.

Ha vidéki házat rendezünk be vintage stílusban, akkor pedig cserépkandalló, vagy épített kemence illik hozzá, régi paraszti bútorokkal, amiket bolhapiacon vagy régiségboltban szerezhetünk be.

Mivel ennyire sokrétű a stílus, előszeretettel alkalmazzák az eklektikában a jellemző vintage darabokat, ahol egy faragott paraszti szekrény vagy asztal csodás összhangot hoz létre a műanyag panton székkel.

A vintage stílusnál alap, hogy a nyílászárók fából készültek, ahogy a bútorzat is. Idegen tőle a műanyag és az egyszerű vonalak. A bútorok jellemzően színre festettek és visszacsiszoltak. A falakon gyakori a nyers tégla, de a festett tégla sem ritka a vintage enteriőrben.

Kötelező a kézműves tárgyak, illetve a személyes emlékek- és dísztárgyak használata. A bútorokon antik/antikolt fogantyúk, a padlón pedig mintás cementlap jelenik meg. Kristálycsillár és petróleumlámpa a szobában, vitrázs függöny és spaletta az ablakon.

Ezektől lesz az enteriőr is történetmesélő.

Képek forrása: Pinterest

A cikk publikálva: https://www.magazon.hu/2021/09/05/vintage-a-romantika-hordozoja/

Megosztás